Bruseren skal også være "smart"

Linx er en sikker multimedia hjelm

Det er ikke specielt smart at drøne rundt på en cykel med øretelefoner på – eller uden en god cykelhjelm. I begge tilfælde er det ligefrem trafikfarligt. Både for sig selv og andre.

Den nye Coros Linx cykel hjelm forsøger at løse begge udfordringer.

Hjelmen bruger nemlig den såkaldte ”bone conducting” teknologi til at formidle musik, telefon samtaler osv. til bærerens ører uden at blokere for lyde udefra – f.eks. andre trafikanters signal givning osv.

I ”bone conducting” bruges kroppens knogler, rygrad og i Coros’ tilfælde også kraniet til at transportere lydsignalerne. De bittesmå vibrationer kan det menneskelige øre opfatte og oversætte til lyde, vi kan forstå – samtaler, musik osv.

coros-cykelhjelm-1-ny

Teknologien er bestemt ikke ny. Jeg så de første eksempler på den for 30 år siden hos japanske Pioneer. Også andre store elektronik fabrikanter har forsøgt sig, men uden at opnå et kommercielt gennembrud for ideen.

”Knogle højttaleren” er dukket op igen på det seneste i takt med trådløse højttaleres udbredelse. F.eks. har vi set halskæder udført med teknologien, som sender lydsignalerne via hals, nakke, skuldre og kinder til ørerne.

Coros Linx er den første cykelhjelm med ”bone conducting”, jeg har set. Kombinationen af vibrationer og hovedbeskyttelse er ellers oplagt.

I princippet fungerer Linx som en trådløs Bluetooth højttaler, man bærer på hovedet. Den arbejder sammen med en app på ens smartphone og betjenes via et lille panel på cykelstyret.

coros-linx-hjelm-3

Panelet har volumen knapper, tænd/sluk, hop frem og tilbage i melodierne plus accept eller afvisning af indkomne telefon samtaler.

I cykelhjelmen sidder en vind-beskyttet mikrofon, så man kan føre håndfrie telefon samtaler. Helt uden genererende ledninger og indelukketheden fra øre- og hovedtelefoner. Tværtimod vil det være, som om man talte i telefon i fri luft.

Samme effekt har man, når man lader musikken streame fra Spotify, Apple Music osv. via den smartphone, man alligevel har på sig. På cyklen typisk i en lomme eller taske. Dyt fra biler, cyklers ringklokker, ambulancers horn og omgivelsernes øvrige støj kan tydeligt høres. Som om man ikke havde en hjelm eller højttalere på hovedet.

Har man navigation installeret på sin smartphone, kan app’ens stemme hjælpe med at finde rundt ved at give diskrete kommandoer og gode råd via cykelhjelmen.

coros-cykel-hjelm-4

Coros hjelmen betjenes ved hjælp af denne smarte lille enhed på cykelstyret.

Selve vibratorerne, der sender lyden via vores knogler, sidder som tynde striber på indersiden af Coros Linx hjelmen. Den er selvfølgelig sikkerheds-godkendt, vandtæt, multi-justerbar, udstyret med god ventilation – også indeholder den en smart alarm.

Den udløses, hvis hjelmen – og dermed cyklisten – udsættes for styrt eller et andet uheld. Hjelmen sender så en besked via den tilknyttede mobil til et forud valgt telefon nummer f.eks. til pårørende.

Den medfølgende Coros app til iPhone eller Android holder automatisk tjek på ens cykelture, distance, antal, tidspunkt, gennemsnitlig fart, topfart, højde forskelle og forbrændte kalorier undervejs.

Man kan også indtaste sine favoritruter, så app’en altid kan finde tilbage til dem – eller man kan dele dem med andre cyklister via sociale medier.

Coros Linx fås i fire farver. Den koster 200 USD eller ca. 1.450 kroner….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bruseren skal også være "smart"