Nyt ur fejrer Apollo 11 på månen

IBM bygger en digital tunge

Computere og kunstig intelligens, der kan skabe nye smage og smags-varianter til f.eks. saftevand, er der ikke noget nyt i. Den slags har fødevare-industrien eksperimenteret med i flere år.

Men hvad med at kreere en sensor, der kan ”smage” de forskellige udgaver ligesom den menneskelige tunge. Måske ligefrem kan sætte ord på, om smagen er sød, sur, stærk, bitter osv.

Et af IBM’s forsknings-laboratorier ser faktisk ud til at være tæt på at bygge en digital og elektronisk tunge. Hypertaste hedder nyheden, som IBM-folk i schweiziske Zürich har designet.

Selvom der sikkert nu er læsere, der begynder at drømme om at udskifte deres nuværende tunge med en mere fintfølgende og gastronomisk variant a la Berlingskes mad-anmelder Søren Frank, er det nu ikke målgruppen for IBM’s futuristiske opfindelse.

IBM’s Hypertaste app i aktion. (Foto: BM Research)

Det er snarere fødevare-industrien, der kan bruge den digitale tunge til at identificere og udvælge ingredienser i både drikke- og madvarer. IBM regner således med at kunne skrive en app, så tungen – i form af en trådløs sensor – kan bruges mobilt sammen med en smartphone, tablet eller laptop.

IBM’s forskere i Schweiz gør opmærksom på, at man i dag sjældent kan regne med, at indholdet af en flaske, dåse eller pakkke er 100 procent det samme, som står angivet på vare-deklarationen. De metoder, man har i dag til at sikre overens-stemmelsen og den løbende kontrol, er besværlige og kostbare.

IBM nævner også eksempler på, hvor lyssky fabrikanter hælder dårlige råvarer i deres produkter for at spare penge. Så putter de kunstige smagsstoffer ved, så de minder om den ægte vare. En digital tunge vil kunne afsløre den slags snyd på sekunder ved en hurtig stikprøve.

Hypertaste skal være langt mere alsidig end de kostbare ”smags-computere”, der anvendes i laboratorier i dag. Den vil både kunne bruges af myndigheder, der vil tjekke vandkvaliteten i sine vandløb og vandværker – af fødevare producenter, der vil være sikre på deres råvarers oprindelse – og af spiritus importører, der køber dyre vine og whiskies. Selvfølgelig kan sodavands og juice-fabrikanter også lettere eksperimentere med nye smagsvarianter.

(Foto: IBM Research)

IBM’s digitale tunge indeholder et større antal elektro-kemiske sensorer. De arbejder sammen med elektroder, der er belagt med specielt syntetiserede kunststoffer, der hver for sig reagerer på tilstedeværelsen af forskellige molekyler. De udsender nemlig hver en lillebitte strøm, som tungen kan identificere.

Kombinationen af de mange separate målinger beskriver så en væskes digitale finger-aftryk. Det kan lagres i en database og f.eks. kaldes frem eller sammenlignes via en smartphone app.

Inden de lander i denne app, har målingerne været en tur i ”skyen”, hvor en stor computer registrerer millioner af fingeraftryk ved hjælp af maskin-læring og kunstig intelligens. På brøkdele af et sekund kan den sende relevante informationer tilbage til tunge-testeren med sin mobiltelefon.

IBM’s videnskabsmænd forudser, at Hypertaste om nogle år vil være i stand til at analysere selv komplicerede væsker som f.eks. menneskelig urin. Det vil uden tvivl kunne være til stor hjælp ved medicinske undersøgelser i fremtiden….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nyt ur fejrer Apollo 11 på månen