Et Smart TV i en vin-æske

I Kina er nyhedsoplæsere robotter

Når I sidder og ser tv-nyhederne fra DR eller TV2, forventer I vel, at de pæne og velfriserede damer og herrer på skærmen er af kød og blod. Ligesom os andre.

Sådan er det nok også, så længe vi ser nyheds-udsendelser fra danske tv-stationer. Sikkert også i news shows fra Tyskland, Sverige, Norge eller England. Måske sågar fra USA.

Til gengæld er det ikke til at vide, om man kigger på en robot eller en ægte kineser, når man ser nyhederne ovre i Kina.

Den statsdrevne kinesiske nyhedstjeneste Xinha har nemlig ansat sine første robotter til at fungere som nyhedsoplæsere på tv. Den rolle, som i tv-sprog kaldes for ”anchors”.

Velkendt situation fra alle tv-studier, lige før udsendelsen går på. Her er det nyhedsværten, der lige får den sidste afpudsning – eller er det en robot? (Foto: South China Morning Post)

Robotterne er bygget som tro kopier af to kendte nyhedsfolk i Kina. Deres stemmer er synkroniseret efter originalernes. Ansigts-udtrykkene og mundbevægelserne er imiteret ekstremt præcist ved hjælp af kunstig intelligens. Selv de menneskelige nyheds-oplæseres personlige særheder er kopieret inklusive deres karakteristiske rømning af stemmerne og typiske pauser i talestrømmen.

Kun på øjnene, og når man lytter meget koncentreret på stemmerne, skal man kunne mærke forskel. Og selv det vil kræve, at man kender de menneskelige forbilleder rigtig godt.

Xinhua beskriver sine nye medarbejdere i rosende toner. De kan koncentrere sig i længe tid end deres menneskelige pendanter, og de lægger ingen personlige præferencer ind i de nyhedshistorier, som de præsenterer. De gør kun, hvad de bliver bedt om.

Nyhedstjenesten har ansat de to robotter, og de arbejder i dag side om side med de menneskelige reportere og anchors på Xinhuas online nyheder. Den ene robot taler kinesisk – den anden flydende engelsk næsten uden accent.

Det store kinesiske dagblad South China Morning Post fortæller, at robotterne er bygget af teknologi virksomheden Sogou, der er specialist i søgemaskiner til internet. Man kan møde de humanoide robotter via Xinhuas engelske og kinesiske apps, via nyhedstjenestens hjemmeside og via XinHuas profil på det store kinesiske WeChat sociale medie.

Indtil videre har virkeligheden heldigvis ikke nået drømmene helt. Når man studerer robotternes præstationer i den video, som ledsager denne artikel, kan man godt se, at mundbevægelser og minespil ikke ser særligt naturlige ud.

Hvis Xinhua manipulerer en smule med tv-billederne, efter at nyheds-programmet er optaget, kan Special Effects software sagtens glatte uregelmæssighederne ud. Så er der ganske vist ikke tale om live-tv, men til gengæld vil de færreste kunne se, om den venlige person på skærmen er et menneske eller en kopi af ham/hende.

Xinhua håber på at opnå en mere ensartet og ”præcis” nyhedsdækning ved hjælp af reporter robotterne. De kan arbejde døgnet rundt, bliver ikke syge eller trætte. De skal ikke have løn eller ferie – og de er altid i samme humør. Den slags må man kunne spare omkostninger med….

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et Smart TV i en vin-æske