Tag ren luft med i hånden

Hvornår skal dit barn have egen telefon?

Mange voksne svælger i mobiltelefoner. De køber ny hvert år og smider som regel ikke den gamle ud. Fungerer den stadig, ryger den typisk et led ud i familien – til partner, forældre eller børn.

Og så render forældre ofte ind i et åbenlyst spørgsmål. Hvor gammel skal et barn være, før det får sin første smartphone. Ny eller brugt?

Hvis det står til danske forældre, skal barnet gerne gå i 4. klasse. Altså være omkring 10 til 11 år – eller mere præcist 10,6 år.

Teorien holder dog slet ikke i praksis: I gennemsnit er et dansk barn nemlig ikke ældre end 8,5 år, når drengen eller pigen får sin første iPhone eller Android mobil.

Det viser en undersøgelse, som teleselskabet Telia nu har lavet gennem seks år i samarbejde med analysefirmaet YouGov.

Undersøgelsen afslører også, at børn bliver yngre og yngre. I 2013 var den gennemsnitlige alder 10,2 år. I 2016 var den nede på 8,5 år for at ryge op på 9,2 sidste år. Nu er vi så tilbage på den hidtil yngste alder – nemlig de 8,5 år.

”Det er forståeligt, hvis stærkt eksponerede mediesager om f.eks. digital mobning og spredning af billeder betyder, at mange danskere vil vente længst muligt med at give deres børn en første mobiltelefon,” forklarer Gustav Berghog. Han er privatkunde direktør hos Telia i Danmark.

”For langt de fleste forældre og børn er disse problemer dog heldigvis slet ikke en del af deres verden. Tværtimod er mobilen et trygheds-skabende redskab, når børnene selv skal lære at gå hjem fra skole eller tage bussen eller cyklen til fritidsaktiviteter”, fortsætter han.

Telia har også spurgt om, hvorfor barnet fik sin første smartphone. Her svarer langt de fleste forældre ”praktiske årsager” – tæt fulgt af henholdsvis ”forældrenes tryghed” og ”barnets tryghed”.

Denne følelse af tryghed kan styrkes yderligere, hvis man som forælder tager sig tid til at tale med børnene om den online verden, der nu åbner sig for dem.

”Adgangen til den digitale verden rummer uendelige muligheder og udfordringer. Vi håber derfor, at forældrene engagerer sig i det nye univers, som børnene bevæger sig ind i, når de får deres første mobil. Vi har som forældre pligt til at hjælpe vores børn med at agere i det digitale univers,” understreger Gustav Berghog.

For at give forældrene de bedste muligheder for at guide børnene i forhold til deres adfærd i en online verden, har Telia bl.a. sammen med Red Barnet samlet gode råd og informationer om børns færden på nettet her….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tag ren luft med i hånden