Sonos bliver bærbar

Hvilke lande har bandlyst Huawei?

I går fik Huawei som ventet sin dispensation forlænget af Det Hvide Hus. Verdens næst-største mobiltelefon fabrikant må i yderligere tre måneder købe computer-chips og Googles Android styresystem, mens USA og Kina forhandler videre om en afslutning på handelskrigen mellem de to lande.

Huaweis internationale problemer er dog ingenlunde overstået på grund af dispensationen frem til den 19. november. Den udskyder blot pinen, for som situationen ser ud lige nu, er der ikke gode udsigter for en våbenhvile i handelskrigen.

Huawei har af samme grund præsenteret sit eget styresystem – Harmony OS. Det kan i princippet afløse både Android på mobiltelefoner og tablets og Windows på laptops. Desuden er Harmony velegnet til alle dimser på tingenes internet. Det vil sige alt fra selvkørende biler til køleskabe, alarmer og smarte tv.

Huawei er nemlig fortsat på den sorte liste i adskillige lande, når det gælder 5G netværk til fremtidens mobiltelefoner. Huawei er førende på dette felt, og 5G forretningen er meget vital for den kinesiske telegigant.

Ifølge den amerikanske nyhedstjeneste Bloomberg har lande, der svarer til en tredjedel af verdens brutto-national-produkt, fortsat givet Huawei et rødt kort. Årsagen er først og fremmest, at Huawei beskyldes for at indbygge ”bagdøre” i sine 5G netværk, som den kinesiske regering kan bruge til at aflytte brugerne.

(Infografik: Statista.com)

Ingen har indtil videre fundet de pågældende døre eller kunnet bevise, at Huawei faktisk går den kinesiske efterretnings-tjenestes ærinde. Men frygten for Kinas fremmarch over hele kloden er nok til at få politikere og teleselskaber til at udelukke Huawei.

I maj udstedte USA sit forbud mod at købe 5G netværk hos Huawei. Kort efter fulgte Australien, Japan, Taiwan og New Zealand efter.

Siden har bl.a. England, Frankrig og Tyskland strammet deres udtalelser og truer Huawei. Nok allermest den nye britiske regering, der har foreslået at udelukke Huawei fra at levere kerne-udstyret til landets nye 5G infrastruktur.

Spørgsmålet er, om det ikke allerede er for sent. De engelske teleselskaber har nemlig travlt med at rulle 5G ud i alle landets større byer, og flere af dem satser på udstyr fra Huawei.

Tyskland og Frankrig har vedtaget at øge sikkerheden omkring deres fremtidige 5G. Alle netværk, der indeholder Huawei udstyr, skal undersøges nøje for eventuelle ”bagdøre” og andre muligheder for uønsket overvågning.

I Danmark har TDC fyret Huawei, selvom kineserne har bygget teleselskabets nuværende og velfungerende 4G mobilnet. Nu er det Ericsson, som skal bygge det nye 5G netværk hos Danmarks største teleudbyder.

5G telefoner er betydeligt hurtigere end de nuværende 4G mobiler. (Foto: Vodafone)

Ifølge amerikanske medier skal regeringerne i Danmark, Sverige og Holland i øjeblikket overveje at ekskludere Huawei helt. Det bliver dog ikke en nem opgave, for Huawei har leveret næsten en tredjedel af af alle mobilnet i Europa.

For 10 år siden var Huawei næsten ikke til stede i denne del af verden. Det viser, hvor stærkt den kinesiske gigant er gået frem I denne del af verden. Europa er også I dag Huaweis største marked – efter Kina.

Hollands store teleselskab KPN har taget de første skridt. I stil med, hvad englænderne foreslår, har KPN allerede lukket Huawei ude fra at levere de centrale dele til KPN’s fremtidige 5G netværk.

Som man kan se på infografikken fra Statista, er der mange andre lande i verden, som giver Huawei grønt lys. Det har Huawei f.eks. i hele Østeuropa. Rusland og Asien, mens kun et enkelt land i Afrika og Sydamerika har meldt ud. Begge til fordel for Huawei.

I Europa har bl.a. regeringerne i Italien, Belgien og Tjekkiet meldt ud, at de ikke vil sætte grænser for Huawei. Ude i Asien er Sydkorea, Thailand og Filippinerne allerede i gang med at indbygge 5G fra Huawei. Dog kun i relativt små mobilnet indtil videre.

Huawei selv fortæller, at man har 5G kontrakter med 25 lande i verden. Selskaber glemmer dog at fortælle hvilke….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sonos bliver bærbar