Denne dværg tørrer vasketøjet

Handelskrigen føres i sociale medier

Det er ingen hemmelighed, at USA’s præsident Donald Trump fører politik via sin Twitter konto. I stedet for at bruge møder med sine ministre og modstandere eller holde pressekonferencer foretrækker præsidenten at sprede sine budskaber via sociale medier. Det er hurtigt, effektivt, og mange kan læse med et sekund efter, at tweeten er sendt.

Trump har brugt Twitter til at svine sine fjender til, fyre folk og delagtiggøre verden i de ting, han elsker og hader. Den kommunikations-kanal kan man synes om, hvad man vil – men Trump har hidtil haft den stort set for sig selv. Hans modpart bruger sjældent korte tweets til at svare igen.

Det havde USA’s præsident nok også regnet med ville være tilfældet i den aktuelle handelskrig mellem USA og Kina. Her havde Trump lagt ud i sin sædvanlige stil med en række tweets, hvor han kritiserede kineserne, beskyldte dem for spionage, for at ville underminere Amerika og det, der er værre.

Hvad Donald Trump – og ingen andre havde forventet – var, at Kina ville svare igen. Nemlig via sociale medier. Det har kineserne aldrig gjort før. Normalt bruger de klassisk diplomati med smilende ansigter, forsonende ord, men med en kniv i ærmet.

Den kinesiske regering lagde sit meget farverige og klare svar på WeChat via et indlæg af det kommunistiske partis officielle organ ”Folkets Dagblad.”

Spændende at se, om handelskrigen mellem USA og Kina vil betyde, at iPhone telefoner også stiger 14 pct i pris på det danske marked.

WeChat er kinesernes pendant til Twitter eller WhatsApp og har knap 1,1 milliard brugere i det store land. Den digitalt udsendte respons kom i går – dagen efter, at Kina havde meddelt, at man ville gengælde USA’s nye told på kinesiske varer med egne grænser over for amerikanske varer.

Kinas officielle udmelding på WeChat er skrevet på Mandarin og vist på baggrund af et vejende rødt flag og et foto af vare-containere. For dem, der ikke kan kinesisk, kommer her en hurtig oversættelse:

”Dette er Kinas holdning! Forhandlinger, selvfølgelig! Kamp – til hver en tid. At tyre os er ren ønske-tænkning!

Meget klare ord fra de ellers så udadtil høflige asiater. De er godt og grundigt sure over, at Trump regeringen i fredags meddelte, at man den ville hæve tolden på import af kinesiske varer til USA fra 10 til 25 pct. Det ville svare til en afgift på 200 milliarder US dollars.

Kineserne replicerede naturligvis ved at rasle med sablerne. Landet vil så hævde toldsatserne på amerikanske varer fra fem eller ti procent til 25. Omkring 5.000 produkter fra USA vil blive direkte berørt – f.eks. soya bønner, frugt, make-up, naturgas og trævarer.

Her er den kinesiske regerings svar til Trump – sendt via det sociale medie WeChat.

Både almindelige kinesere og amerikanere begynder at kunne mærke den opblussende handelskrig, samtidig med at børskurserne tog et dyk. Mange varer fra USA, som kineserne elsker, er således blevet en mangelvare i butikkerne fra Shanghai til Shenzhen.

Omvendt må amerikanerne nok forberede sig på, at elektronik bliver dyrere at købe. De fleste mobiltelefoner i verden bliver fremstillet i Kina, selvom der står et vestligt varemærke-navn på fronten.

Det vil formentlig også gælde Apples iPhones. De vil ifølge storbanken JP Morgan stige med mindst 14 pct. i pris som følge af den øgede told. I praksis betyder det, at en iPhone Xs Max fremover koster 1.140 USD mod i dag 999.

Det vil være et hårdt slag mod Apple, som i forvejen er under stærkt prispres. Folk gider ikke længere købe en ny smartphone, hver gang der kommer en ny model – og slet ikke, når mobiler er steget så meget i pris.

Resultatet er, at Apples øjeblikkelige bestseller er den billigste iPhone Xr model, som ”æble-firmaet” ikke tjener så mange penge på som på de dyrere søskende. Desuden ser man bl.a. i Danmark, at folk hellere køber ældre iPhone modeller, som de kan få til langt lavere priser end de seneste nye.

Det bliver spændende at se, om handelskrigen også i sidste ende vil påvirke priserne i danske butikker. Skulle JP Morgans prognose holde, ville det betyde, at en iPhone Xr stiger med 1.000 kroner til 7.650 kroner og en Xs Max med 1.500 til 11.200 kroner….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Denne dværg tørrer vasketøjet