Store spejl på væggen dér

Gamle stjerner hitter på vinyl

Jeg har skrevet det mange gange før her på bloggen, men på en dag som i dag kan det ikke gentages ofte nok: Den gammeldags ”fysiske” grammofonplade er ikke udryddet af digital musik streaming. Tværtimod går salget af de helt gamle vinylskiver frem med stormskridt.

De fleste dage i året er efterhånden udnævnt til at repræsentere eller fejre en ting. I dag, den 13. aprill, er det World Record Store Day.

Ideen blev kreeret tilbage i 2007 for at ”fejre og sprede ordet om den unikke kultur, der omgiver de næsten 1.400 uafhængige og privat ejede pladebutikker i USA og tusinder af tilsvarende forretninger verden over.”

Ni af de ti bedst sælgende kunstnere på vinyl er gamle kendinge fra musikbranchen. (Infografik: Statista)

I dag fejres den musikalske dag i de fleste vestlige lande. Typisk med gode tilbud og nye plade-udgivelser. Desuden ser man ofte kunstnerne selv optræde i pladebutikken for at signere cd’er eller endnu bedre LP-plader, for på deres covers er der bedre plads at sætte sin underskrift på.

Med fare for at blive beskyldt for at være gammel og nostalgisk tillader jeg mig på en dag som i dag at glæde mig over, at der igen åbner nye pladeshops i i hvert fald de større byer. Små og ofte indeklemt i sidegaderne, men med entusiastiske ejere med en stor viden om, hvad de sælger.

Men ok – jeg hører også til dem, der støtter special-butikker i det hele taget – fra slagtere og bagere til gammeldags isenkræmmere. De giver et helt andet levende gadebillede og bedre service end enorme supermarkeder.

Tilbage i 1960’erme lå Beatles konstant i toppen af hitlisterne. Det gør Liverpools mest berømte bysbørn igen efter 50 år.

Nye tal fra USA viser ikke kun, at salget af vinylplader fortsat går frem. Tallene afslører også, at de kunstnere, der sælger bedst på LP, er gamle i gårde. Ni af ti artister på Top-10 over vinyl-hittene i USA, havde deres store periode længe, før den svensker, som opfandt Spotify, overhovedet var født.

Ifølge analyse firmaet Nielsen købte amerikanerne 321.000 vinyl-albums med The Beatles  i 2018. ”Abbey Road” var bestselleren over alle med 76.000 eksemplarer.

Legender som Pink Floyd og David Bowie følger efter som nummer to og tre. Først på fjerdepladsen dukker en nulevende og ny kunsther op på vinyl-hitlisten. Det er Panic! At The Disco.

Salget af vinylplader bare stiger og stiger. (Infografik: Statista)

Vinylpladen er uden tvivl den digitale tidsalders mest overraskende comebacks. Alene i USA blev der solgt 16,8 millioner eksemplarer sidste år. Det er 14,6 pct. flere end i 2017 og det 13. år i træk, hvor LP-salget går frem. I Danmark bliver der også solgt mange LP-skiver, skal jeg hilse at sige.

Men, hvor stor er vinylens genkomst egentlig? Skal vi alle støve vores gamle pladespillere af, som har stået gemt på lofter og i kældre i årtier?

Måske det ville være en god idé, for LP’erne står efterhånden for 12 pct. af det totale album-salg på det amerikanske marked. Det er ikke meget sammenlignet med udbredelsen af streamet musik, men alligevel imponerende.

At vinylplader er blevet hotte igen, kan også ses af de kendte pladespiller mærker, som er genåbnet. De mest kendte er Technics og Thorens. Det næste bliver vel Lenco og Dual.

Vinyl udgør stadig kun en lille del af musik-industriens totale omsætning og bundlinie. Omvendt er det interessant at se, at en hundrede år gammel teknologi er vendt tilbage fra nærmest total udryddelse….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Store spejl på væggen dér