Mon Apple sætter priser ned?

Fungerer dit tastatur optimalt?

Os, der skriver meget på et tastatur, har nok alle vores egen mening om, hvad der er bedst at tampe tekster ind på. Nogle har måske prøvet som jeg at skrive på fremragende IBM-tastaturer til pc’en. Forfattet hundreder af historier på en elektrisk skrivemaskiner – f.eks. igen IBM. Eller har prøvet fingerkræfter med et mekanisk tastatur på et gammelt ”hakkebrædt”.

Nu blander forskere sig også i, hvad der er bedst at skrive på. Omsider må man sige – eller snarere igen – for videnskabsfolk, ergonomer, fysiologer og andet godtfolk må gennem årtierne have undersøgt det samme.

Never mind – bedre sent end aldrig. Bare den nye generation af forskere så kommer frem til en konklusion, der vil gøre vores fingertippe godt, aflaste vores håndled og forhindre seneskedehinde betændelser osv, som kan være resultatet af for mange timer om dagen foran en computer.

Det nye sæt tastatur-forskere sidder henholdsvis på Aalto universitet i Finland og KAIST University i Sydkorea. Sammen har de villet ud af, hvad den bedste måde er at trykke på en tast.

Moderne laptops har en tendens til at proritere meget slanke og smukke tastaturer. Om man kan skrive hurtigt og fejlfrit på dem, betyder åbenbart mindre.

Ifølge den finske professor Antti Oulasvirta blev projektet indlet med en stor beundring for menneskets usædvanlige evne til at tilpasse sig arbejdet med at trykke på knapper og taster.

”Vi trykker anderledes på en fjernbetjening end på et klaver. Alligevel fungerer begge metoder. En erfaren taster er overraskende elegant, når man kigger på detaljer som timing, hastighed, stabilitet og den energi, der bruges på opgaven,” forklarer professoren.

“Vi trykker på knapper og taster uden at kende deres indre funktion. I virkeligheden er en tast som en ukendt sort boks for vores motoriske system. På den anden side laver vi jo også tastefejl, og bestemte taster er bevisligt sværere at ramme end andre,” fortsætter han.

Tidligere forskning har vist, at touch-taster er være at betjene end fysiske knapper. Tænk blot på, når I vil forsøge at skrive bare nogenlunde hurtigt på jeres smartphone eller tablet. Men teoretiske overvejelser over hvorfor, har ikke eksisteret.

https://www.youtube.com/watch?v=WiYeXZYqHAk%20

”Mærkelig nok har der været meget lille opmærksomhed på taster og knapper, i betragtning af hvor ofte vi bruger dem. Nemlig næsten hele tiden,” fortæller Dr. Sunjun Kim fra KAIST University.

Et af de problemer, som forskerne stødte på under deres simulationer, er, at vores hjerne må acceptere, at muskler ikke altid aktiveres så perfekt, som vi gerne vil.

Trænede tastere kan trykke på under 100 millisekunder. Den hastighed er for hurtig til, at hjernen kan nå at korrigere fingerens retning, hvis den er på vej til at ramme en forkert tast.

Dertil kommer, at hvert tryk på en tast er lidt forskelligt fra alle andre. Selvom vi vil trykke på samme tast mange gange, vil vores hænder og fingre flytte sig en smule – og vinklen, som vores øjne ser på skærmen, ændres også.

Den nye forskning skal ikke kun hjælpe dem, der skriver meget på tastatur. Den vil også skabe forbedringer til musikere, der spiller på elorgler, pianoer osv – og til computerspillere, der er afhængige af, at de taster ekstremt hurtigt.

Ifølge forskerne er løsningen derfor at forstå, hvordan den menneskelige hjerne kan tilpasse sig de konstant ændrede og aldrig perfekte forhold, når en tast skal trykkes – og helst hurtigt.

I den forbindelse opfandt forskerne en ny metode til at få taster til at bevæge sig. Den kaldes for Impact Activation: I stedet for at aktivere tasten ved første berøring, sker det først, når fingeren har skubbet tasten helt i bund.

Denne nye metode viste sig at være 94 pct. mere præcis til hurtig tastning end et traditionelt pc-tastatur med f.eks. taster fra Cherry, der er meget udbredte. Den er også 37 pct. mere nøjagtig end touch skærm taster, som oveni er meget mere langsomme at arbejde med.

Ud over disse mere teoretiske betragtninger – hvad siger de finske og sydkoreanske videnskabsfolk så om tastaturer generelt. Ikke så meget. De har heller ikke designet et helt nyt layout til et mere ergonomisk tastatur, som vi gennem årene har set en del variationer over – bl.a. fra Microsoft?

Her er et nærbillede af den nye tast, der skal gøre fremtidens skrivearbejde mere behageligt og fejlfrit.

De kloge folk konkluderer – hvad de fleste af os tast-ekvilibrister allerede ved – at taster med vandring er de bedste. Altså taster, hvor man kan føle fysisk, at de bevæger sig – og at man har ramt dem.

Men forskerne fra Finland og Sydkorea mener, at de nu har skabt en teori og simulationer, der kan bruges til at designe bedre knapper og taster i fremtiden.

Man kan så bare håbe, at pc-fabrikanter læser forskernes resultater og tager dem til sig. I de senere år har vi nemlig især på laptops set en trend imod, at tastaturer skal se så slanke ud som overhovedet muligt. Med andre ord at det visuelle kommer før det ergonomiske og effektive.

De lidt mere gammeldags og mekaniske tastaturer er tykkere og ser mere klodsede ud. Men de får som regel bedre karakterer hos testere og folk i dagligdagen, fordi de er mere behagelige at skrive på….

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mon Apple sætter priser ned?