Moderne tiders lommelærke

Facebook indleder jagt på løgne

Verdens største sociale medie har haft det nye initiativ undervejs i et par måneder, men nu skulle det altså være virkelighed – Facebook er begyndt at mærke historier, der er ”fakes”.

I første omgang kun til sin brugere i USA, men med en klar strategi om, at advarsels funktionen skal rulles ud på globalt plan.

Markeringen er et lille flag på opslaget, der siger ”disputed” eller på dansk omstridt og mistænkeligt.

Advarslen er ganske synlig med et rødt udråbstegn i en hvid trekant i en rød firkant. Til højre for boksen vil man se angivet, hvilken fakta-tjekkende organisation der f.eks. advarer mod indlæggets indhold.

Sådan ser Facebooks markering ud af “mistænkelige” opslag.

Facebook afgør ikke på vegne af sine brugere, at indholdet af en publiceret historie er falsk eller løgn-agtig.

Det vil Facebook i første omgang lade folk dømme selv, men de bliver altså advaret, hvis der er den mindste mistanke om, at noget er galt. Så er det op til folk selv, om de vil læse indholdet og eventuelt tro på det.

Advarsels-flaget ledsages af et direkte link til fakta-undersøgende websider, der vil levere beviser for usandhederne og en forklaring på, hvorfor man skal passe på med indholdet af det pågældende Facebook indlæg.

Advarslen sættes kun på historier, som mange Facebook brugere har klaget over og anmeldt, som Facebooks egen software har fanget som sande, eller som fakta-tjekkende websider advarer imod.

Hvis I en dag skulle møde et opslag i jeres Facebook nyhedsstrøm, som har fået en advarsel påklæbet, kan I være sikre på, at indholdet i det mindste er mistænkeligt og diskutabelt – eller det, der er værre.

Falske nyheder har eksisteret altid. I gamle dage kaldte aviserne dem for en “and”. I dag er fakes blot kommet stærkere i fokus efter den politiske krig, der foregår i sociale medier.

Skulle I selv få mistanke til et indlæg, skal I klikke på ”v” tegnet oppe i indlæggets højre hjørne og vælge punktet ”anmeld opslag”. I den næste boks klikker man på ”dette er en falsk historie” og derefter ”markér dette opslag som falsk”.

Hvad der så sker, er op til Facebooks fakta-tjekkere. Alt efter, hvor travlt de har, kan en reaktion tage fra få minutter til flere dage. Og selvfølgelig kan det også ske, at opslaget slet ikke bliver afvist, slettet eller markeret med et rødt udråbstegn.

Helt nemt er det imidlertid ikke at rulle funktionen ud til mange andre lande. Især ikke, hvis den skal være effektiv og troværdig.

Facebook skal nemlig kunne finde lokale partnere i hvert land, som lever op til det sociale medies krav og forventninger til at kunne agere neutralt og virkeligt vurdere, om f.eks. en dansk historie er sand eller usand. Den slags kan Facebook logisk nok ikke bestemme fra USA-

Advarsels-flaget kan selvfølgelig ikke stoppe eller forhindre spredning af ”fake news”, men det kan være med til at åbne øjnene hos Facebooks brugere for risikoen for at rende ind i løgne og propaganda.

Falske nyheder er heller ikke noget nyt, sådan som man nogle gange kunne tro, når man læser danske dagblades og andre mediers dækning af emnet.

”Fakes” har altid eksisteret. I gamle dage hed de blot ”en and” i avis sammenhæng. Men især organiserede  løgne er kommet længere frem i rampelyset efter den amerikanske valgkamp, hvor de var et populært våben mod politiske modstandere….
 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Moderne tiders lommelærke