Sharp elegance til lavpris

Et nyt monument fra B&O

Mens Bang & Olufsen sender nyheder ud i en lind strøm i sin ”billig linie” B&O Play, er der noget længere mellem snapsene hos de ”ægte” B&O ting.

BeoLab 50 er det nyeste udspil. Helt anderledes i design end almindelige højttaler bokse, flot håndværk og finish og et lille puf til traditionelt tænkende Hi-Fi freaks.

Som altid, når B&O afprøver grænser, er det dyrt at være med på vognen. 100.000 kroner på nær fem kroner koster en BeoLab 50 – altså pr. styk.

Da jeg så de første billeder af den nye danske højttaler, tænkte jeg straks skulptur, lidt 60’er styling og kirkeorgel i ét. Præsenteret i aluminium, stof og egetræ. Håndlavet i samarbejde med designere fra tyske Noto.

Der er lidt retro atmosfære over BeoLab 50, selvom indholdet og konstruktionen er alt andet end old-fashioned i den nye aktive højttaler:

Indenbords i hvert “orgel” sidder således hele syv ICEpower forstærkere på tilsammen 2.100 watt- Der er tre mellemtone enheder på hver 4”, tre basser på 10”, og i toppen sidder en ¾ tomme diskant pakket ind i B&O’s særlige Acoustic Lens teknologi. Alene denne ødsle bestykning koster mange penge.

Når man tænder for BeoLab 50, kommer diskant højttaleren kørende op med en motor. Slukker man, kører den ned igen, så man får en helt plan overflade.

BeoLab 50 styres fra en smartphone lab, og man har kontrol over meget mere end bare volumen og tænd/sluk: For eksempel kan man med et klik ændre højttalerens udstråling fra 360 grader til kun et smalt område på 45 grader. Oplagt til dem, der sidder alene og lytter til musik – og ikke ønsker, at resten af huset skal høre med.

Bruger man denne ”narrow beam” funktion, sidder man perfekt i en ligebenet trekant mellem to højttalere og ens lænestol. Skal flere lytte med, eller hele rummet fyldes op med musik til f.eks. en fest, tager man sin smartphone app og klikker på en 90 grader spredning.

Det lyder lidt af leg, men jeg er ret sikker på, at ideen fungerer. B&O plejer ikke at lave sjov, når man skal sælge to højttalere for næsten 200.000 kroner.

Der er noget 60’er agtigt håndværk og orgelpiber over BeoLab 50.

Det dybt seriøse understreges også af, at hver ny BeoLab 50 højttaler bliver stillet i ro i 24 timer – en slags akklimatisations periode, før den bliver testet og sammenlignet med en reference højttaler. Først derefter kan den sendes videre til forhandler og kunde.

BeoLab 50 kan også tilpasse sig selv automatisk til det rum, den placeres i. Til det formål kommer højttaleren både med en intern mikrofon og en mike, som man sætter op ude i rummet. På den måde kan BeoLab 50 indstille sin bas og mellemtone helt præcist til den plads, den skal spille i.

Højttaleren er næsten 107 centimeter høj og vcjer 60 kilo. Det er tungt Hi-Fi, der kan tømme selv en tungt ladet tegnebog….

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sharp elegance til lavpris