Kan skærmen skade os?

Et jubilæum, de færreste husker

De fleste unge tror i dag, at pc’en er blevet skabt af Apple og deres Macintosh. Andre mener, det nu nok var IBM og Bill Gates, der opfandt pc’en, da den første ”personlige computer” blev parret med MS-DOS styresystemet i 1981.

Begge grupper har til en vis grad ret, men bestemt også uret. Der fandtes en hel stribe mikrocomputere, før IBM og Apple revolutionerede verden med deres PC og Mac. De fleste var primært til nørder, mens andre lancerede computerspil til hjemmet. Lad mig bare nævne navne som Sinclair, Commodore eller Atari.

Men hvem skal så egentlig have æren for at have skabt den pc, som i dag er hverdag for os alle. På arbejdspladsen, i skolen og derhjemme?

Det ligner jo meget godt, selvom billedet er 50 år gammelt. Den første computer i verden med tastatur og mus.

Det skal Douglas Englebart fra USA. For præcis 50 år siden optog han en tv-udsendelse, som senere er blevet kaldt ”the mother of all demos.”

I programmet på 90 minutter ser verden for første gang en computermus i funktion. Han beskriver senere fænomener som “hypertext”, der langt hen ad vejen er grundlaget for det moderne internet. Og han forklarer, at vi snart vil få interaktive computere, man kan tale med. Det var altså den 9. december i 1968!

Engelbart, der døde i 2013, arbejdede dengang på Stanford universitetets Research Institute (SRI). Det lå i Menlo Park i det, som senere blev berømt som Silicon Valley. Faktisk ikke særlig langt fra, hvor Facebook har sit globale hovedsæde i dag.

Den personlige computers fader – Douglas Englebart – fotograferet i 2008. Han døde fem år senere – 88 år gammel.

Engelbart præsenterede sin demo via en video konference til en computer konference i San Francisco. Alene dét var en revolution dengang. Skype for 50 år siden.

De 90 minutter i dårlig sort/hvid kvalitet – se videoklip – åbnede mere end noget andet verdens øjne for, hvad den ville se i de følgende årtier. Helt op til i dag.

Apples grundlægger Steve Jobs har ofte udpeget Douglas Engelbart som sin helt store inspiration. Uden ham ville vi måske ikke have fået Macintosh, Windows, grafiske brugerflader, computer musen, Android osv.

Douglas Englebarts prototype på en computermus. (Foto: SRI)

Alt dét blev udtænkt længe, før mikrochips og processorer blev en realitet. ”Små sorte lakridser”, som en dansk bogforfatter kaldte de integrerede kredsløb (IC’er) tilbage i 1980’erne.

I den berømte demo forklarer Engelbart bl.a:

“If in your office, you as an intellectual worker, were supplied with a computer display backed up by a computer that was alive for you all day and was instantly responsive to every action you have, how much value could you derive from that? Well, this basically characterizes what we’ve been pursuing for many years in what we call augmented human intellect research center at the Stanford Research Institute.”

https://www.youtube.com/watch?v=yJDv-zdhzMY%20%20

Hele demo’en blev kørt “live”, og teamet omkring Engelbart måtte f.eks. bygge en egnet skærm at vise udsendelsen på. Den kostede 90.000 dollars i 1968 penge. En uhyrlig sum. Den militære forløber for internet – ARPA – finansierede transmissionen over kabel. Den kostede syv millioner kroner i 2018 valuta.

I demoen ser man også, hvordan Engelbart bruger en huskeliste til købmanden fungere som en tidlig database. På computeren indtaster han informationerne, formatterer, viser og sorterer dem efter kategori. Det sker via et tastatur og en mus, som kan bruges til at hoppe fra emne til emne, lænke tekster sammen (”hypertext”), til at søge efter data osv.

Alt sammen er det en selvfølge i dag. For 50 år siden havde verden aldrig set noget lignende….

Apples grundlægger Steve Jobs indrømmede gerne, at han var inspireret af Douglas Englebart til designet af den revolutionerende Macintosh i 1984.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan skærmen skade os?