Snap briller sommerens store hit?

Efter Apple og Facebook – nu Google

Amerikanske it- og internet-giganter flokkes i øjeblikket i lille Danmark, der måske kan ende med at blive et lille teknologisk smørhul i Europa.

Efter Facebook og Apple har Google nu meddelt sin ankomst til Dannevang. Mere præcist har Google via et datterselskab købt en 73,2 hektar stor grund i Fredericia. Prisen er 65 millioner kroner.

Google vil ikke oplyse præcist, hvad man vil bruge de mange kvadratmeter til, men mon ikke det er et stort datacenter a la Facebook i Odense og Apple i Viborg? Den centrale placering i trekant-området kunne tyde på det, fordi den også ligger tæt på de store strømkabler til og fra Tyskland og det øvrige Europa.

Googles kommende datacenter i Fredericia vil være fyldt med store servere, der skal håndtere millioner af brugere og milliarder af søgninger på internet.

Området i Fredericia har længe været i mediernes søgelys, fordi man vidste, at det var solgt til en stor international it-virksomhed – men ikke hvilken.

Det viser sig nu at være det dansk-registrerede firma Dapsi International ApS, der i sidste ende ejes af Googles  moderselskab Alphabet.

Da Apple og Facebook meddelte deres planer om store datacentre, havde adskillige politikere og medier meget travlt med at fortælle, hvor mange jobs de ville skaffe – og hvor gode etableringerne var for Danmarks image som attraktivt land at investere i for high-tech virksomheder.

Her er en computer model af Facebooks nye datacenter ved Odense. Det kommer til at bestå af to serverhaller på hver 26.500 kvm og en hal på 39.000 kvm.

Siden er begejstringen kølnet en smule. Foreløbigt har Facebook og Apple kun søgt efter meget få medarbejdere til deres danske datacentre, der langt hen ad vejen kører helt automatisk med kæmpe servere til at håndtere millioner af online brugere. I forbindelse med Apple centret taler man om 300 medarbejdere – hos Facebook måske en tredjedel.

Desuden vil datacentrene trække voldsomt meget strøm, som de internationale it-giganter naturligvis får til en meget lav pris. Det hører – sammen med garantien om, at det er ”grøn” strøm – med i aftalen om at etablere sig i Danmark.

Med Googles ankomst mangler Danmark kun at få lokket Amazon til landet – verdens største online butik og den største udbyder af ”cloud services” til andre virksomheder.

Afdøde Mærsk McKinney Møller havde en stor finger med i, at IBM i sin tid blev kæmpestor på det danske marked.

Microsoft er her allerede – bl.a. med et udviklingscenter af økonomi systemer i Vedbæk – efter opkøbet af Navision og Damgaard Data for nogle år siden. Et stort datacenter a la Apple, Facebook og Google har Microsoft dog ikke her i landet.

IBM var den første af de internationale it-giganter, der etablerede sig stort i Danmark. Det var for over 50 år siden, da en vis Mærsk McKinney Møller som første ikke-amerikaner blev valgt ind i bestyrelsen for International Business Machines.

Mærsk rederiet havde lånt amerikanerne en flok lastskibe under 2. verdenskrig – og som tak fik Mærsk selv den prestigefyldte bestyrelsespost i verdens dengang største edb-virksomhed.

Apples kommende datacenter i Viborg skal give beskæftigelse til 300 mennesker – plus de mange virksomheder, der tjener penge på Apple medarbejderne og deres familier.

Ganske naturligt sørgede Mærsk for, at både rederiet og koncernens øvrige virksomheder som f.eks. Danske Bank og Dansk Supermarked indførte IBM computere.

Og da man dengang sagde, at ”gjorde man som Mærsk, kunne man ikke gøre noget galt” – købte også mange andre danske virksomheder stort ind hos IBM.

For 30 år siden havde IBM mange tusinde af ansatte i Danmark. I dag er IBM stadig stor, men kun en skygge af sig selv sammenlignet med dengang….

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Snap briller sommerens store hit?