Næste Android hedder 9 Pie

Bliver GoCube den næste store dille?

Det er efterhånden 44 år siden, at den ungarske opfinder Erno Rubik lancerede sin farverige terning. Over 300 millioner eksemplarer er der siden solgt af ”puslespillet”, hvor det gælder om at få fordelt farverne, så der kun er én pr. terning-side.

Jeg er sikker på, at mange af mine læsere har taget udfordringen med at få de 43 trillioner kombinations-muligheder til at makke ret. Nogle er lykkes med det. Mange flere har opgivet undervejs.

Rubiks Terning er still going strong, selvom man ikke ser så mange gå rundt og vride terninger som før årtusindeskiftet. Unge bruger computerspil i dag. På smartphone, tablet og de seriøse på store pc’er, der har kræfter som en arbejdsstation på skrivebordet hos en ingeniør, filmtrick specialist eller en arkitekt.

To eller flere Rubik løsere kan kæmpe mod hinanden via internet.

Rubiks Terning drejer sig meget om systemer og være systematisk. De bedste spillere kan have tre terninger i gang på samme tid. De kigger på dem i 15 sekunder, inden de går i gang med at vride. Efter maksimalt fem minutter er alle tre terninger ordnet.

Software, computere og internet bygger også på systemer. Derfor kan man undre sig over, at en digital udgave af terningen først dukker op nu. 44 år efter den analoge og mekaniske.

Den digitale terning er nu lanceret under navnet GoCube. Den findes i første omgang kun som terninger app til iPhones/iPad og til Android. Versioner til Mac og Windows er dog også på vej. Det må de være, for der vil uden tvivl være et kæmpe publikum hos dem, der sidder på kontoret eller i skolen og keder sig med en laptop eller desktop foran sig.

Som ekstraudstyr fås en lille stander at sætte sin terning på.

GoCube terningen fra Particula kommunikerer med sine omgivelser via trådløst Bluetooth. Den skal ikke vrides rent fysisk som sit klassiske forbillede. Det foregår i stedet på skærmen, mens felterne på terningen skifter farve alt efter brugerens manøvrer med finger, mus eller pegefelt.

GoCube terningen indeholder elektronik inklusive en masse sensorer, der bl.a. kan fortælle om, hvilken position hvert enkelt element befinder sig i. En såkaldt IMU (Internal Measurement Unit) sladrer om bevægelser og retning / orientering.

Den store fordel ved en digital terning er, at den kan gøres lettere eller sværere. Derfor kan man f.eks. indstille app’en, så den hjælper begyndere med at forstå de grundlæggende begreber i Rubiks univers.

Efterhånden som man bliver bedre, kan man skrue op for sværhedsgraden. Og får man besøg af eksperter i terningen, kan man jo bare skrue knappen helt i bund. Så skal de nok få sved på panden alligevel.

Internet og trådløse netværk gør det muligt, at man kan dele sin passion for Rubik med andre ligesindede. Man kan lave score-lister eller kæmpe mand mod mand via nettet om at løse terningen så hurtigt som muligt. Ligesom på skak-computere kan andre kigge med og studere, hvilke træk og bevægelser mestrene har udført.

Meget smart har GoCube opfinderne fra Particula tænkt på lidt afveksling. Den nye terning indeholder således flere spil, der træner brugerens fingerfærdighed, instinkter og logiske sans. Desuden kan man bruge GoCube som et rytme-instrument, når man spiller eller hører musik. Det hele foregår, så man er svær at overse. GoCube er nemlig selvlysende via farveskiftende LED-pærer.

Particula indsamler i øjeblikket penge til en storproduktion via iværksætter portalen Kickstarter – og det går forrygende godt. Hvor ønsket var 160.000 kroner, er der i skrivende stund kommet 5,1 millioner i kassen – og tilbuddet gælder i 28 dage endnu.

Den billigste GoCube variant koster 69 USD eller ca. 440 kroner. Den kan alle de ovennævnte ting. Vil man have målinger helt ned på en tusindedel sekund, avancerede statistiskkker, spil analyser, adgang til en officiel online GoCube turnering osv, skal man vælge den dyrere Battle terning til 119 USD – ca. 760 kroner. Til den pris får man to terninger….

GoCube findes i flere varianter – her en type med mere afrundede former.

GoCube er fyldt med elektronik og sensorer, som bliver samlet op af en app på mobilen eller tabletten.

Mobiltelefonen holder styr på, hvor lang tid man har været om at løse Rubiks Terning.

Via den medfølgende app kan man søge efter folk på nettet, som gerne vil udfordres i deres Rubik evner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Næste Android hedder 9 Pie